Parimad tavad 360° ehituse fotodokumentatsioonis

Juhtivad töövõtjad ja omanikud nõustuvad, et fotodokumentatsioon on eduka projekti jaoks ülioluline, kuid ilma töövahendite ja protsesside nõuetekohase seadistamiseta võib teie meeskond kulutada väärtuslikku aega. Kuid koos üha ulatuslikuma tehnoloogia kasutamisega ehitustööstuses on ka fotode jäädvustamise protsess liikunud paremuse poole.

Fotodokumentatsioon ehituses on arenenud füüsilistest fotoalbumitest digitaalseteks fotodeks, mis on salvestatud kohalikesse masinatesse, seejärel failide ühiskasutussüsteemides salvestatud fotodeks ja lõpuks pilves salvestatud 360° fotodeks. Viimane on tekitanud tööstusesiseselt palju poleemikat, kuna 360° kaameratest sai 2018. aastal teine ehitusplatsidel enim kasutatud jäädvustusseade.

Statsionaarsed laserskannerid on endiselt kõige populaarsem ehitusdokumentatsiooni riistvara, mida AEC ettevõtted ja teenusepakkujad ehitusplatsi jäädvustamiseks ja pildistamiseks kasutavad. Kuid 360° kaamerad on skannerites kiiresti poolehoidu kogunud ja mehitamata õhusõidukid laiendavad pidevalt oma kasutajaskonda. Aina enamate ettevõtete teenustele on lisandunud skannimine ja fotograafia. Need on peamised järeldused Cornerstone’i viimase aruande põhjal:USA ehitusdokumentatsiooni instituut, esimene raport riistvara valdkonnas alates 2013. aastast.

Joonis 1: Kuidas traditsioonilised fotod ehitusobjektist on “arhiveeritud” arvutis.

Aruandes leitakse, et 360° kaamerad on viiest riistvaratüübist kasutamise sageduse poolest teisel kohal ning need tähistavad viimase kahe aasta jooksul toimunud olulist turunihet.

„Kuigi need seadmed eksisteerisid ka viimase uuringu elluviimise ajal, ei mänginud need meie tööstuses olulist rolli,“ seisab aruandes. „Isegi kolm aastat tagasi oleks see olnud meie uuringus uudistoode.“  USA ehitusdokumentatsiooni instituut ennustab, et „360° kaamerad edestavad järgmise aasta jooksul enim kasutatava dokumenteerimisvahendina statsionaarseid laserskannereid.

Kolm viiendikku vastanutest kasutab neid kaameraid oma projektides. Üks neljandik omab kolme kuni viit kaamerat ja 15% omab rohkem kui 20 kaamerat, kuna suured ehitusettevõtted tegelevad tehnoloogia kasutuselevõtuga mitmel ehitusplatsil.

Nelikümmend protsenti vastanutest uuendab oma 360° kaameraid iga ühe või kahe aasta järel ning nende omamine on „selge valik“,“ märgitakse aruandes. 360° kaamerad annavad kõigi riistvaraseadmete jaoks kõige kvaliteetsema tulemuse; 87% küsitluse selle osa täitnud vastajatest oli nende toodete investeeringutasuvuse juba saavutanud.

360° kaamerate rentimisel või ostmisel hinnati kõige olulisemaks teguriks kujutise eraldusvõimet, sellele järgnes kohe valgustundlikkus. Samuti on töövõtjate jaoks 360° videojäädvustamine suurema tähtsusega kui ükski teise rühma jaoks.

Kuid lihtsalt suurema hulga 360° kaamerate ostmine ei ole lahendus. Rohkem fotosid tähendab suuremat haldamist, mis viib paratamatult rohkema aja raiskamiseni. Seetõttu on tähtis enne oma töökoha dokumenteerima hakkamist seadistada end edu saavutamisele, valides tööriistakomplekti, mis võimaldab teil fotosid asukoha ja aja järgi hallata.

Selle juhendi eesmärk on visandada parimad tavad kohapeal pildistatud 360° fotode töötamisel ja hallata neid viisil, mis säästab teie aega ja raha.

Ehituseelse või projekteerimisetapi ajal on oluline mõelda oma projektdokumentatsiooni seadistamisele selliselt, et see oleks skaleeritav. Järgnevalt on toodud mõned näpunäited, mida projekti alustamisel meeles pidada.

Jagage ehitusplats osadeks
Võib olla kasulik jagada oma ehitusplats umbes 10–25 ruutmeetri suurusteks aladeks ja kasutada iganädalaste progressipiltide jälgimiseks jälgimislogi. Eri valdkonnainsenerid võivad vastutada eraldi valdkondade eest. Oletame, et ala A1 pole mõne käimasoleva töö (demo, terase, kraanaga seotud tegevuste jne) tõttu täielikult pildistatud. Vastutav valdkonnainsener peaks selle jälgimislogisse märkima ja hiljem lahendama, dokumenteerides selle kindlasti uuesti, kui alale on uuesti juurdepääs. Määrake keegi seda logi jälgima ja tuletage meeskonnale iga paari nädala järel meelde, kui mõni ala vahele jääb. Ideaalis peaks iga liige jälgima oma ala arengut.

Jooni 2: Nime või numbriga märgistatud 360° kaamera

Märgistage oma kaamerad
Kui teil on mitu kaamerat, mida eri valdkonnainsenerid kasutada saavad, on kasulik need kõik nummerdada/sildistada ja dokumenteerida, kes iga kaamerat kasutab. Nagu muudegi välitööriistade ja seadmete puhul, on mõttekas kasutada jälgimislogi mõnda vormi ja hoida kaameraid samas kohas, nii et need ei asetseks valel positsioonil.

 

 

 

 

Tarkvara säilitamine
Kasutage oma toorfotode varundamiseks pilvepõhist lahendust. Sel viisil on teil fotodele endiselt juurdepääs isegi siis, kui teie masin saab kohapeal kahjustada. Pilvepõhised salvestuslahenduste abil on võimalik korraldada ja salvestada tohutul hulgal andmeid ning need on sageli juurdepääsetavad kõikides internetiühendusega seadmetes. Pange oma fotodele korraldamiseks nimed, mis on kogu projektis ühtsed.

Dokumentatsioonirakendus
Kui nutitelefoni ja tootjarakendusega on ühendatud 360° kaamera, siis jäädvustatakse ja salvestatakse pilte tavaliselt rakenduses ja/või kaameras, ilma et neid seostataks ehitusprojektiga. Kasutades jäädvustamise jaoks spetsiaalset 360° ehituse edenemise jälgimise rakendust (JobWalk App), saate veenduda, et kõik pildid on lingitud õigel alusel põrandaplaanil ja need on jäädvustamise aja järgi korraldatud.

Joonis 3: Standardne 360° foto ilma 360° vaatlusvõimeta vs. Täielikult Interaktiivne 360° vaade koos fotodega, mis on asukoha ja ajatelje alusel organiseeritud.


Visualiseerimise tööriist
360° fotod vajavad nõuetekohaseks kuvamiseks spetsiaalset tarkvara. Ilma 360° vaatamissüsteemita on pildid moonutatud ja kasutamiskõlbmatud. Enamik 360° kaamerate tootjaid pakub tasuta visualiseerimistarkvara, kuid sageli saavad need korraga töödelda ainult ühte pilti. Teise võimalusena saavad spetsiaalsed tuurilahendused töödelda mitut pilti. On oluline, et kõik fotode jäädvustamise ja vaatamise meeskonna liikmed oleksid seadistanud ettevõtte juhtpaneeli,et 360° pilte õigesti vaadata.

 

 

Ehitusetapp on sageli aeg, mil enamus pilte tehakse edusammude dokumenteerimiseks. See on ülitähtis etapp 360° kaameraga jäädvustamise kavandamisel.

 

Joonis 4: Kasutaja, kellel on kaamera peakohale asetatud, et teha takistuseta foto.


Kaamera positsioneerimine
360° kaameraid saab kõige paremini kasutada statiiviga. Kerget kolmjalgstatiivi saab hõlpsasti kaasas kanda ja selle transportimiseks on vaja ainult ühte kätt. Pildistamise ajal kaugemal seismine võimaldab kaamera ümbrust takistamatult vaadata. Samuti juhul, kui hoiate kaamerat pea kohal või üksjalgstatiivile kinnitatult, saate piltide jäädvustamisel takistusteta vaate.

 

Foto asukoht
Fotodest on kõige enam kasu, kui need on jäädvustatud samas kohas. Seda asukohta võib ümbritsevas keskkonnas toimuvate ehitustegevuse muutuste tõttu olla raske kindlaks teha. Kaamera/statiivi asukoha füüsiline märkimine markeriga võib järjepidevust parandada. Rõhumarkeritest võib olla kõige rohkem abi, kuna need kuluvad vähem. Märkige statiivi jaoks statiivi/kaamera asukohad ka põrandaplaanile.

Joonis 5: Väike, kaasaskantav LED latern

Valgustus
Investeerige sobivasse valgusallikasse, et valgustada tumedamaid alasid, eriti kui teie ehitusplatsil puudub püsiv valgustus. Enamik 360° kaameraid teeb keskpäraseid fotosid, kui piirkonnas on halb valgustus. Väga kasulik on LED-latern, mille saab paigaldada statiivi ja kaamera vahele, LED-valguspulk või mõni muu töövalgustus, mis hajutab valgust tõhusalt ümbritsevatesse piirkondadesse. Eredad valgustingimused muudavad ka teie fotode kvaliteeti. Pärast jäädvustamist kontrollige oma fotosid eelvaateekraanil ja kohandage oma seisundit.

QA + QC
Määrake meeskonnas keegi, kes kontrollib fotosid õige asukoha/kategoriseerimise suhtes umbes kord kahe nädala jooksul. Mõnikord tehakse töökohal kõndimise ajal pilte kogemata või salvestatakse valesse kohta. Keegi peaks neid asjaolusid rutiinselt kontrollima. Põhjalikud kontrollid on aeganõudvad, nii et mõned neist probleemidest võivad siiski tekkida ja sellele tuleks vastavalt juhtida administraatori tähelepanu.

LÕPPETAPP
Projekti lõppjärgus on fotode haldamine ja säilitamine ülitähtis. Kui korraldamisprotsess on tähelepanuta jäetud, on see selleks ajaks peaaegu juhitamatuks muutunud. Tööde lõppmakse kontrollimiseks, materjali leidmiseks ja klientidele tutvustamiseks oleks vaja kiiret juurdepääsu paljudele fotodele. Protsessi saab sujuvamaks teha järgmiselt.

Kättetoimetamine
Edastage oma fotod kliendile hõlpsalt navigeeritaval viisil. Kirjelduste, märgistuste või tuvastusmärgistega fotod aitavad kliendil mõista, mida nad vaatavad. Tarkvaralahenduse kasutamine nende fotode edastamiseks välistab vajaduse füüsiliste koopiate järele ja võib sageli pakkuda meeldivat kliendikogemust.

Asjakohased fotod

Kliendid hindavad asjakohaseid fotosid oma ehitusplatsist, sealhulgas neid, mis on tehtud projekti kõigil eelmistel etappidel. Samas asukohas enne ja pärast tehtud piltidel võib ka väärtus olla, kuna need näitavad edusamme ja suurendavad edenemise nähtavust kogu ehitusplatsil.

ENNE EHITUST
Seadistage skaleerimiseks
Jagage ehitusplats osadeks
Märgistage oma kaamerad
Valige tarkvara salvestusruum
Valmistage ette dokumentatsioonirakendus
Valige visualiseerimise tööriist

EHITUS
Keskenduge õigele tehnikale
Kasutage kaamera õiget positsioneerimist
Valmistage ette jäädvustamise koht
Tagage piisav valgustus
Seadistage QA/QC-protsessid

LÕPPETAPP
Steamline’i fotode navigeerimine
Valige sobiv kohaletoimetamisviis
Esitage asjakohased fotod

HoloBuilder on pilvepõhine 360° fotodokumentatsioonilahendus, mis on revolutsiooniliselt muutnud fotode jäädvustamise ja kohapeal haldamise viisi. Mobiilse rakendusega JobWalk App, mis töötab sujuvalt koos veebitoimetaja ja vaaturiga, saate pilte tähistada, võrrelda eri aegade pilte kõrvuti, et jälgida edusamme, vaadata otseülekandena 360° videot ja palju muud.

Kõigi teie meeskonna tehtud 360° piltidega, mis katavad ehitusplatsi kõik nurgad ja mis on korraldatud asukoha ja aja järgi HoloBuilderis, saate lõpuks oma ehitusdokumentatsiooni peavaludele lõpu teha.

Kas olete valmis alustama oma 360° ehitusdokumentatsiooni koostamist?
Võtke meiega ühendust ja kutsuge meid esitlust tegema juba täna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *