Hämmastav objektiiv 300mm f4

Mis teeb selle objektiivi nii eriliseks, et paneb hämmastuma? Esiteks objektiivi suurus ja kaal. See Nikkori objektiiv pole mõõtmetelt suurem kui NIKKOR AF-S 24-70mm f/2.8 VR pigem veidi väiksem ja kaalub ainult 755g ja on 147,5mm pikk.

NIKKOR AF-S 300mm f/4E PF ED VR objektiivis on kasutatud Phase Fresnel elementi, mis on saanud oma nime Prantsuse füüsiku Augustin-Jean Fresneli järgi. See optiline element võimaldab ehitada valgusjõulist optikat viisil, kus optiliste elementide mass ja ka hulk objektiivis on oluliselt väiksem, kui tavapärase konstruktsiooni korral. Fresneli läätse saab teha palju õhema- ja kergemana, mõningatel juhtudel ka oluliselt väiksema läätsekumerusega. Objektiiv sisaldab ka optilist elementi, mis oluliselt vähendab kromaatilise aberratsiooni tekkimist. Kromaatiline aberratsioon on optikas esinev nähtus, kus valguskiire erinevad lainepikkused on läätse läbides erinevate murdumisnäitajatega. Väiksema lainepikkusega sinine spektriala murdub läätses rohkem kui suurema lainepikkusega punane spektriala. Kromaatiline aberratsioon vähendab kujutise teravust ning objektide ümber tekib sinakaslilla halo, mis on eriti selgelt nähtav heledal taustal. Akromaatiline element koosneb tavaliselt mitmest läätsest. Sellel objektiivil on kasutusel vaid üks täiustatud optiline element.

Muidugi võib väita, et tänu sellistele kompromissidele ongi objektiivi keskpärane valgusjõud, kuid tänaste kaamerate võimekate ISO näitajate juures pole see siiski ehk liiga suur kompromiss. Hoopis olulisem on kui suure kaaluga on Su seljakott reisides ning reportaaži tehes on objektiivi käsitlemine lausa naudingut pakkuv.

Raplas 10. augustil etendunud vabaõhulavastus „Rapla 1941“ (tsenarist ja lavastaja Piia Põder) ühe osana toimus näidislahing, mida demonstreeris Frontline klubi. Sealt ka mõned lahinguvõtted mis pildistatud õhtuhämaruses ja tihedas suitsus. Kaamerana kasutatud Nikon D5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *