Kuidas valida hea ja odav objektiiv oma peegelkaamerale

Tavaliselt kehtib ütlus, et kui tahad midagi head ja samas odavat, siis pead ostma kaks asja ühe hea ja teise odava. Tänu meie suvekampaaniale ei kehti see ütlus Nikoni normaalobjektiivi 50mm f/1.8G AF-S NIKKOR kohta. Seda objektiivi võin julgelt soovitada iga Nikoni peegelkaamerat kasutava fotograafi varustuse hulka. Sõltumata milline peegelkaamera ja kui suur on fotograafi praktiline kogemus. Põhjendan kohe oma arusaamu sellele väitele.

Kõigepealt teeme selgeks, miks 50mm fookuskaugusega objektiivi nimetataks normaalobjektiiviks. See tuleneb sellest et 50mm objektiiv näeb ümbritsevalt sarnaselt inimsilmale. Kui Sul on täiskaader sensoriga kaamera, siis pildistades 50mm objektiiviga jääb pildi vaatenurk sarnaseks inimsilma vaatenurgaga, kui sinna sisse kujutada 2:3 formaadis kaader. Mis veelgi olulisem – pildil kujutatakse perspektiivi inimsilmale kõige lähedasemalt. See selleks, räägime selle objektiivi praktilisest kasutamisest.

50mm f/1.8G objektiiv on terav ja valgusjõuline. Selle objektiiviga on lihtsam pildistada nõrkades valgustingimustes näiteks toas. Sageli soovitan kasutada seda objektiivi eriti neil, kes alles õpivad peegelkaameraga pildistama nii, et seaded pole ainult täisautomaatses seades. Asi pole mitte ainult objektiivi valgusjõulisuses vaid ka selles, et sellel objektiivil pole suumi, See objektiiv paneb fotograafi liikuma, et leida parimat võttenurka ja kompositsiooni. See on mugavustsoonist väljumiseks suurepärane vahend ja selle abil sisenete loomingulisse tsooni. Heade piltide saamiseks on see ehk vaat et kõige olulisem faktor. Lisaks see, et pildi tehniline kvaliteet võrreldes kaamera komplektis müüdud standardobjektiiviga on hüppeline. Lisaks teravusele ka see kuidas lahtisema avaga pildistades tekivad pildile pehme joonisega taustad. Selle objektiiviga saab teravustada juba paarikümne sentimeetri kauguselt, seega saab siseneda lähedalt pildistamise maailma. See objektiiv sobib nii täis- kui poolkaader sensoriga kaamerale. Poolkaader kaamera ees on objektiivi vaatenurk veidi kitsam ja vastab 75mm fookuskaugusega objektiivile.

Augusti lõpuni on Nikkor 50mm f/1.8G AF-S NIKKOR objektiivi hind vaid 205 eurot. See on parim aeg selle suurepärase objektiivi soetamiseks.

Soovitan lugeda lisaks sel teemal: “Normaalobjektiiv on palju parem, kui lihtsalt normaalne objektiiv” ja “Mis ja milleks? Fikseeritud fookuskaugusega objektiivid ehk rahvakeeli fiksobjektiivid” ning kindlasti ka “Sinu teine objektiiv“.

Teised suvekampaania tooted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *