Võimsa teleobjektiiviga looduses

Loodusfotograaf Argo Viikvald sai võimaluse 400mm F2.8 objektiivi nädalavahetusel looduses testida. Milline oli tema arvamus sellest võimsast teleobjektiivist?

AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR on hea objektiiv. Oluliselt kiirem teravustamine, kui minul hetkel kasutuses oleva Sigma 150-600 mm 5-6.3 DG OS HSM Sports objektiivil, eriti hämaras, kus minu Sigma jääb üldse pahatihti hätta. Aga need gabariidid ja see kaal 4,6 kilo on ikka väga suur. Ka Sigma on raske aga ikkagi „ainult“ 3 kilo. Nikkor-i joonis on ülihea, seda ka kõige suurema ava juures, mis Sigmal ei ole kõige parem.”

On ka mõningaid alternatiive. Selge, et alternatiiv tähendab sageli ka kompromisse millegi arvelt. Osa neist on negatiivsed – tavaliselt kaotatud valgusjõud ja suur auk eelarves, teisalt on võimalik võita kaalu ja kompaktsuse osas. Üheks alternatiiviks on pika suumiulatusega NIKKOR AF-S 200-500mm f/5.6 VR. Kaalub vähem ja hind on eelpool kõneldud objektiivist lausa 9,3 korda soodsam. Muidugi on valgusjõud f2.8 vaid unistus. Selle objektiivi valgusjõuks on f5.6. Õnneks on tänased kaamerad just ISO tundlikkuse osas läinud niivõrd heaks, et see päästab palju.

Kompromissidesse tuleb suhtuda avatult – paraku on võimalus valida sageli vaid kahe kompromissi vahel: pildistada või jätta pildistamata. Argo Viikvaldi fotod tõestavad, et tuleb pildistada, muidu jääksid sellised hetked lihtsalt paljudel meist nägemata.

Fotod: Argo Viikvald

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *