Nikoni täiskaader peeglita kaamerat tutvustatakse 23. augustil

Nikoni täiskaader peeglita kaamerat tutvustatakse 23. augustil. Mida eksperdid ootavad uuelt kaameralt?

Peeglita kaamerad on teinud suure arengu, kuid seni on see kaamera kategooria kasvanud suures osas saamata suurt abi  tööstusharu suurimatelt tegijatelt. Nii Nikon kui Canon kartsid, et tulles turule profi peeglita kaameraga, suretavad nad ise välja peegelkaamera müügi ja sellepärast keskendusid mõlemad tootjad esmalt algaja peeglita kaamerate tootmisele. Samal ajal on Sony, Fujifilm, Olympus ja Panasonicu peeglita kaamerad tänaseks elanud läbi oma teismelise ea ja nüüd, mil on sirgunud tublideks noorteks, pakuvad tulemusi, mis konkureerivad, vahest isegi ületavad seeniori eas olevate peegelkaamerate jõudlust.
Paistab, et viimaks oleme jõudnud aastasse, kus suured tootjad plaanivad siseneda professionaalsete peeglita kaamerate turule.
See, millest on pikalt unistatud ja mida on oodatud – Nikoni kuuldused täiskaader peeglita fotoaparaadist – on tänaseks leidnud kinnitust: 23. august 2018, saame me kõik sellest tootest täpsemalt teada. Täna, mil meil on vähe teada tulevasest tootest ja me mäletame veel viimast ebaõnnestunud Nikon1 sisenemist algajate peeglite kaamerate turule, on osadest meil ootused võib-olla kahetised.
Nikon on jõudnud firma restruktureerimisega  viimasesse staadiumisse ja tänu edukale Nikon D850 kaamerale, on firma langeval kaamera turul siiski suutnud kasvatada kasumit, keskendudes professionaalsetele kaameratele.
Tulevane täiskaader peeglita kaamera võib avaldada suurt mõju nii ettevõttele kui kogu fototööstusele tervikuna. Ainult Nikon teab täpselt, mida uus peeglita kaamera toob, kuid see pole peatanud tööstuse analüütikuid ja Nikoni fänne võimaluste unistamisest.

Mis meile tänaseks uuest kaamerast teada on?

Nikon ei ole tänaseks jaganud meiega isegi uue kaamera nime. Kuid ta andis meile teada ühest olulisest faktist – kaameral saab olema uus bajonett ning saadavale tuleb adapter, mis võimaldab olemas olevaid Nikon F-bajoneti objektiive kasutada tulevase kaameraga. Peeglita kaamerate puhul kõik tootjad on tulnud välja ka uute objektiividega, sest see aitab maksimeerida ruumi kokkuhoiu potensiaali. Seega see uus bajonett ei olegi üllatus. Kui F-bajonett töötab korralikult, siis on uuele Nikon kaamerale üleminek suur argument, sest saab kasutada olemasolevaid objektiive.
Nikon andis ka teada, et lisaks uuele kaamerale on firma välja töötamas ka uue kinnitusega NIKKOR objektiive. Pressiteates rõhutab Nikon, et jätkab ka peegelkaamera arendamist. See sõnum tekitab fotograafides stressi, sest hetkest, mil saadaval on uus peeglita kaamera süsteem, tekib fotograafidel võimalus kasutada nii peegelkaamera, kui peeglita kaamera süsteemide eeliseid.
Peale uue bajoneti ja uute peeglita kaamerale mõeldud objektiivide ei ole Nikon üldsusele uuest kaamerast midagi teada andnud. Küll aga sisaldab pressiteada sõnu “järgmise põlvkonna” ja “uus mõõde” ning “tõestatud usaldusväärsus” ja “usaldusväärne jõudlus”. Jah, see küll on ebamäärane turunduse tekst, kuid see on ainus, mis meile täna teada on uuest kaamerast.

Mida uus pro-peeglita kaamera peaks pakkuma?

Tõenäoliselt fotograafid ei saa enne 23. augustit uuest kaamerast rohkem midagi teada. Turul liigub kuulujutte, et uue kaamera hind saab olema 1800-2700 dollarit. Nii lai hinnaskaala annab alust arvata, et tulemas on rohkem, kui üks mudel ehk siis “väike vend” ja “suur vend”.
Uus kaamera kindlasti annab fotograafidele teada, kui tõsiselt Nikon suhtub peeglita kaamera kategooriasse. Kindlasti peaks uuel kaamerale olema 40-50 megapiksliline sensor ja profile mõeldud objektiivid. Täna ei ole mõtet turule tuua algaja peeglita kaamerat.
Protsessor võiks olla uuem ja pakkuda kiiremat pildistamise võimalust ja suurema bitikiirusega videot. Firmale ei ole võõrad kiired peeglita kaamerad, sest Nikon 1 üks tõsisemaid müügiargumente oli kiirus 20 kaadrit sekundis. Selle kiiruse saavutuse taga oli osaliselt väiksem file madalama resolutsiooniga sensorilt. Kuna peeglita kaamera puhul ei ole vaja liigutada peeglit üles ja alla kaadrite vahel, siis on selge, see kiiruse eelis on peeglita kaameratel peegelkaamerate ees olemas.

Mida tähendab fototööstusele Nikoni sisenemine peeglita kaamerate turule?

See pole suur samm ainult Nikoni jaoks. Täna on kõik kaardid Sony käes (kui jätame välja Leica SL kaamera, sest selle metsalise hind on 6000 dollari suurusjärgus). Kui nüüd lisame konkurentsi Nikoni, siis on selge, et see soodustab konkurentsi ja innovatsiooni arengut.
Jätkub diskussioon peegelkaamera vs peeglita kaamera. Kuigi täna on Ameerika turul veel peegelkaamera käes suurem osa vahetatavate kaamerate müügist, siis peeglita kaamera kasvatab oma osa pirukast jätkuvalt. Eeldame, et tootjad toovad turule veel uusi peeglita kaameraid ja peeglita kaamerate kasutajate hulk suureneb.
Sonyl on tänaseks müügil juba 3-põlvkonna versioon täiskaader peeglita kaamerast, mis on suunatud professionaalsele fotograafile. Nikon tuleb oma esimese beebiga hakkab konkureerima väga tugeva vastasega. Me ei usu, et Nikoni kaamera saab olema Sony kaamerast odavam. Pigem usume, et samas hinnaklassis, kui mitte kallim.
Levivad kuulujutud Canoni täiskaader peeglita kaamerast, ja nüüd, mil Nikon on kuulutanud välja oma tulekust, siis loodame, et ka Canon tuleb veel sel aastal oma teadaandega uuest kaamerast.
Kuna Nikon siseneb niivõrd hilja peeglita kaamerate turule, siis ootused uue kaamera osas on fotograafidel väga kõrged. Õnneks ei tule meil kaua oodata, juba 23. augustil saame täpselt teada uue kaamera spetsifikatsioonist. On ju selge, et 23. august ei tähenda müügi alguse kuupäeva ja me väga loodame, et toode on müügil ikka enne 2018 aasta lõppu. Eks palju ootusi on septembri lõpus Saksamaal toimuval Photokina messil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *