Teha pilte peegliga või peeglita?

Paneme täna kõrvuti kaks kaamerat Sony A5100 + 16-50mm ja Nikon D3400 18-55mm. Tundub ehk veidi kummaline, et seekord kõrvutame Sony hübriidkaamerat ja Nikoni peegelkaamerat, kuid võrdluses selgus, et pole sugugi lihtne kallutada kaalukaussi vaid ühe kaamera suunas, nii ühel kui teisel on oma plussid ja ka miinused.

Alustame kõigepealt rahanumbrist. Võib ju öelda, et see pole siiski kõige tähtsam, kuid eelarvesse auku haigutama ei taha keegi. I AM Photographer Pro Shopi kodulehelt selgub, et mõlemad kaamerad on samas hinnaklassis.  Seega hinnaeelistust ei saa anda kummalegi. Kuna D3400 on A5100 võrreldes vanem mudel, siis on ehk võimalik ka hinna osas veidi läbi rääkida.

Tehnilised näitajad on ka suhteliselt tasavägised. Mõlemal on APS-C sensorid Sonyl 24.3 ja Nikonil 24.2 megapikslit. ISO näitaja mõlemal 100-25600, kuigi Sony on digitaalse müra suhtes paremas seisus, DXOMARK andmetel  Sony ISO 1347 Nikoni ISO 1192 vastu. Erinevused tulevad välja hoopis kaamera sisselülitamise viivises A5100 viivis 2 sek. peegli 0.50 sek vastu ja siin on selge peegelkaamera eelis. Samuti räägib peegli poolt asjaolu, et aku kestab Nikonil 1200 võtet Sonyl kolm korda vähem, vaid 400 võtet. Peegelkaameral on ekraani resolutsioon 307000 pikselit Sony 230000 pikseli vastu, kuid viimase ekraan on see-eest kallutatav mis teeb nii pildistamise, kui eriti filmimise palju mugavamaks. Mälupuhver on Sonyl oluliselt parem. Kui kasutada sarivõtet siis Sony puhvrisse mahub 25 võtet ja Nikonil poole vähem, vaid 12.

Kasutusmugavuse juures tuleb silmas pidada, et peegelkaameral on pildiotsija, mis teeb kaamera kasutamise paljudes olukordades mugavamaks ja stabiilsemaks, hübriidil peab pilti vaatama vaid ekraanilt. Nikonile saab panna ka kaamerapealset välku Sony puhul peab hakkama saama kaamerasisese välguga. Kindlasti on hübriidi eeliseks tema kaal. Sony kaalub 399 grammi ja Nikon pea kaks korda enam 645 grammi. Seega hübriidi on kergem kaasas kanda ning on ka mõnevõrra väiksemate gabariitidega. Kätte isub ka hübriid mugavalt ja vaid suurema käega pildistajal on peegelkaamera toekam gripp mõnevõrra mugavam, kuid seda peab juba igaüks ise tunnetama. Kindel on see, et reisidel on väiksem ja kergem kaamera igati mugavam ja otstarbekam kaasas kanda.

Nikonil on muidugi suur valik erinevaid objektiive. Küllap siiski Sony hübriidil kasutatavate objektiivide mitmekesisus aja jooksul suureneb.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kaamerate omadused pole nii erinevad kui esmapilgul tundub. Pildikvaliteet on mõlemal muljetavaldav ja kes soovib paremaid tulemusi kui seda võimaldab mobiiltelefon, siis tasuks kaaluda nende kaamerate vahel. Fotograafia stardiplatvormiks sobivad mõlemad, lisavarustuse osas on peegelkaamerale suurem valik, aga kompaktsusele mõeldes polegi see ju nii oluline ja siis tasuks eelistada hübriidi. Lõpuks otsustab pildi tulemuse üle mitte niivõrd millise kaamera valisid, vaid sinu loomingulisus ja oskused. Viimast aitame me lihvida meie fotograafiakursustel algajatele ja edasijõudnutele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *