Rästikud ärkavad talveunest

Kui lumi on sulanud ja esimesed soojad ja päikeselised kevadilmad on kohal on aeg ärgata neil, kes talve sügavas unes on mööda saatnud. Enne kui maapind on tärkavatest taimedest rohetama löönud, ärkab ka rästikute pere. Rästikud valivad talveune veetmiseks tavaliselt varjulise koha. Selleks võib olla põllukivide kuhila, puujuurte vahel asuv peidupaik või ka pikemalt seisma jäänud puuriida alune. Kui kevad on maapinna üles sulatanud ärkavad rästikud ja tulevad end esimese kevadpäikese kätte üles soojendama. Esialgu on nad veidi aeglased, nende nahatoon on pruunide lehtedega ja kolletunud kuluga sama värvi. Seepärast ei ole neid lihtne märgata. Nende värvid löövad särama alles peale kestumist, kus kitsaks jäänud nahast välja pressitakse ning maast võib leida läbipaistvaid kestasid. Sinna on veel veidi aega.

Rästikute pildile püüdmine on kevadisel ajal lihtsam kui hiljem, kui nad muutuvad väga kiiresti liikuvateks ning ettevaatlikeks. Eriti huvitav on aprillis või mais (sõltub aastast ja sellest kui varane on kevad) peale sattuda rästikute pulmamängule. Emane on tavaliselt isastest tunduvalt suurem, kuid isased on need kes vilkalt ümber emase liiguvad ning sookaaslasega kohtudes peavad maha korraliku jõukatsumise. Rästikud keerduvad üksteise ümber. Teise pead püütakse oma kehaga alla suruda. Kunagi ei lähe käiku mürgihambad võidab kiirem ja tugevam, kaotaja lahkub mänguplatsilt.

 Mõned õpetused kevadiseks rästikute pildistamiseks.

  • Talveunest rästikutega kohtumiseks sobib päikesepaisteline ning tuulevaikne päev. Soojal kuid tuulisel päeval on nendega kohtumise tõenäosus kaduvväike.
  • Kui tead või otsid looduses rästikutele sobivat talvitumiskohta, siis lähene võimalikult vaikselt, nii, et Sinu vari ei satuks sinna, kus rästik lebab. Võimaluse korral lähene vastutuult. Liigu hääletult ja aeglaselt.
  • Ole väga tähelepanelik ja ettevaatlik. Harjumatu silm ei märka rästikut maapinnal või kivil.
  • Pildistamiseks sobib pikema fookuskaugusega makroobejektiiv. Nikoni valikus on suurepäraste omadustega NIKKOR AF-S 105mm f/2.8G MICRO IF-ED VR II.Pikk fookuskaugus võimaldab pildistada piisavalt kaugelt. Objektiivil on värinastabilisaator, mis tuleb väga kasuks. Statiivi kasutamine on rästikute pildistamisel komplitseeritud.
  • Ole ettevaatlik. Rästik on ainuke Eestis elutsev mürkmadu!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *