Kuidas teha 360 fotosid?

Virtuaalse reaalsuse tõus on toonud kaasa ootamatu innovatsiooni fotograafia maailmas – 360° foto. Kindlasti olete märgnud 360-kraadiseid fotosid või videoid Facebooki veergudel. Need uut tüüpi fotod loovad vaatajas tunde, et ta saab foto kaudu keskkonda siseneda. Vaataja saab tutvuda kogu kaamerat ümbritseva keskkonnaga.

Igaüks meist saab luua 360 fotosid ja jagada neid sotsiaalmeedias. Kõige lihtsam viis selleks on, investeerides 360-kraadisesse kaamerasse. Neil kaameratel on kaks või enam objektiivi, millest igaüks vaatab erinevas suunas; 360 fotod luuakse iga üksiku objektiivi poolt pildistatud piltidest. Soovitan valida kaamera, mis automaatselt need pildid fotograafi jaoks seob kokku üheks täielikult 360° fotoks, mis näeb välja selline:

 

Miks sa kasutad 360 ° pilte?

Milleks siis on 360-kraadiseid fotosid vaja? Kas nad on lihtsalt vaimukad või on siin tegu uue keskkonnaga, mis jääb ja leiab üha rohkem kasutamist meie igapäeva elus? 360-kraadised fotod pakuvad inimestele võimaluse jäädvustada terve ruum, maastik ja olukord ühes fotos. Kujutage ette hetke, kus vaatate päikeseloojangut tavaliselt “lamedalt” fotolt või “ruumiliselt” 360-fotolt. Tavaline kaamera piirdub selle alaga, mille fotograaf pildistamise hetkel pildiotsijas välja valib ja jäädvustab. See on ligikaudu 90° tervikust. 360-kaamera pildistab terve olukorra, võimaldades vaatajal heita pilgu taevasse, jäisele merele, muulile ja luues olukorra, kus vaataja saab viibida fotograafiga samas ruumis ning seal ringi vaadata.

Kindlasti oled kasutanud Google’i Street View rakendust, et tutvuda erinevate kohtadega üle maailma. Need 360 fotod pakuvadki täpselt seda sama vaatamise ja lähemalt tutvumise võimalust. Tegelikult on ettevõtted juba aastaid kasutanud 360 fotograafia võimalusi, et luua inimestele virtuaalne ligipääs oma ruumidesse, nö virtuaalne ekskursioon. Igaüks meist, kes soovib, võib hakata ka enda tehtud 360 fotosid laadima Google Street View keskkonda ja siis teised näevad neid tänavavaates.

Ma olen üsna kindel, et 360-kraadised fotod tulid, et jääda. Suured ettevõtted nagu Facebook, YouTube ja Flickr on juba kohandanud enda fotode jagamise teenuseid eesmärgiga, et inimesed saaksid mugavalt jagada ka 360 pilte. Tootjad pidevalt esitlevad uusi kaameraid  ja see uus fotograafia suund on täna juba ligipääsetav samahästi kui tava fotograafia.

360° kaamerad

Võib olla Sulle on jäänud mulje, et 360 fotod nõuavad väga spetsiifilisi tooteid ja aastast väljaõpet. Mõni aasta tagasi võis see olla, kuid tehnoloogia on edasi arenenud ja see tähendab seda, et 360-foto tegemine on sama lihtne kui mobiiltelefoniga pildistamine. Iga aasta tootjad esitlevad uusi 360-kraadilisi kaameraid, mis on suunatud tavakasutajatele, kes soovivad teha 360-kraadilisi fotosid. Need kaamerad on kasutajasõbralikud, nendel kaameratele on konkurentsivõimelised hinnad ja nendega pildistamiseks tuleb vaid mõni minut õppida. Soovitan proovida Insta360 One kaamerat.

Peaaegu kõiki 360-kraadiseid kaameraid saab kõige paremini kasutada nutitelefoni abil, kuna igal kaameral on kaasasolev rakendus, mis võimaldab Sulle eelvaate kujutist ja juhtida kaamera seadeid. Kaamera ja rakendus ühendatakse juhtmevabalt ja siis lihtsalt kasutate oma telefoni ekraani mugavamaks pildistamiseks.

Näpunäiteid ja vihjeid 360 fotode pildistamiseks

Kõige põnevam osa 360-kraadiste fotode tegemisel on see, et vajate pildistamiseks uut oskuste kogumit. Alustades tuleb meelespidada, et kaamera jäädvustab fotole kõik, mis teda ümbritseb. Näiteks, kui Sa ei soovi ennast pildile jäädvustada, siis peate end kaamera objektiivide eest ära peitma ja kasutama taimeri funktsiooni.

Ettevalmistudes 360-kraadiseks fotoks arvesta sellega, et vaatajal on võimalik kogu pilti uurida, nii et proovi leida palju huvitavat vaatajale.

Üks kindel ja isegi kohustuslik lisavarustus, mida tuleks kasutada 360-kraadise kaameraga, on hea statiiv või monopod. Hoia  360 kraadi pildistamisel kaamera stabiilne, sest muidu võid pilti moonutada. Soovitan kasutada monopodi, millel on väikseim jalajälg, sest kõik jääb ju pildile.  Ma leidsin, et stuudio valguskell on 360-kaamera statiivi jaoks väga hästi kavandatud.

360-kraadist pilti tehes veenduge, et objekt ei oleks kaamerale liiga lähedal, sest see võib olla pilte tervikuks kokku kleepides häiriv faktor.

Nüüd on Sinu kord!

Need põhilised näpunäited aitavad Sul algust teha. Kui aga tahad heaks 360-kraadi fotograafiks saada, siis tule kapist välja hakka pildistama. Tasu Sulle on võimalus luua tõeliselt unikaalseid pilte.

Kas Sa oled varem sellist fotograafiat proovinud? Sinu mõtted, küsimused ja fotod on teretulnud. Kirjuta julgesti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *