Euroopa muudab fotograafia võrdseks isikuandmetega

Kallid fotograafid (ennekõike tänava ehk street fotograafid) ja muidu fotograafia armastajad. 25. mail 2018 hakkab üle Euroopa kehtima uus seadus, mida inglise keelses ühiskonnas kutsutakse General Data Protection Regulation (GDPR).

Selles seaduses on mitmeid ilusaid punkte, kuid üks osa puudutab konkreetselt fotograafe. Eelpool nimetatud seadus muudab foto võrdseks isikuandmetega, ja sellest tulenevalt kaasnevad sellega kõik seadusest tulenevad tagajärjed. Täpsemalt öeldes peab fotograaf saama nõusoleku foto avaldamiseks kõikidelt fotodel olevatelt inimestelt. Loe lähemalt, mis hakkab puudutama tänaval pildistamist.

Ma võtsin julguse kokku ja kujutasin ette, kuidas näeksid välja fotod pärast seaduse jõustumist. Ma lihtsalt järgisin ülaltoodud dokumendi soovitusi. Minu vabandus autoritele nende piltide hävitamise eest.

Üllatama paneb, et meedias on olnud seni nii vähe informatsiooni selle seaduse mõjust fotograafiale. Seda kõike vaatamata asjaolule, et seadust arutati 4 aastat ja lõppenud suvel võeti seadus vastu. Jääb mulje, et Euroopa fotograafidel on selle muutuse vastu täielik huvi puudus.

Kes oskab rootsi keelt, saab lugeda pisut Rootsi fotograafide ühingu kodulehelt: Artikkel 1 ja Artikkel 2

Kas lihtsama elu nimel tuleb hakata tänavafotograafiat harrastama objektiividega, milledel on väike teravussügavus ja sellest tekib pildistades pehme udususega taust? Tänu sellele jäävad eemal olevad inimesed fotol udused ja nad ei ole tuvastatavad.

 

 

 

Igatahes pildistama minnes arvesta alati, et Andmekaitse Inspektisoon hakkab fotosid vaatlema ja lõpliku otsuse tegemiseks kaalutleb:
1. kas foto on tehtud avalikus kohas;
2. kas fotol olev isik on avalik isik;
3. kas avaldamine oli üldistes huvides;
4. kas foto on tehtud avaliku sündmuse käigus.

Näiteks konverentsidel, näitustel ja messidel, kus tuleb maksta piletiraha, on praegust keerulist olukorda arvestades parem pildistada nii, et inimesed jäävad pildile seljaga. Vastasel juhul kui messil väljas olnud firma soovib hiljem pilti oma kodulehel kasutada, siis peaks tal olemas olema luba igalt fotolt olevalt inimeselt.

Soovituslik on modellileping hoida nüüdsest peale alati käepärast, sest seda tuleb hakata varasemast palju tihedamini sõlmima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *