Canon patendeeris 400mm f5.6 katadioptrilise peegelobjektiivi

Lõppeval nädalal on fotograafia kogukondades paljude kulme kergitanud Jaapanis patendeeritud uus Canoni objektiiv. Patendis kirjeldatakse 400 mm F5.6 objektiivi, mis ei ole ju ise midagi uudisväärset … välja arvatud see, et tegu on katadioptrilise objektiiviga (tuntud ka kui “peegel” või “refleks” objektiiv).

See Canoni värskelt patenteeritud 400 mm katadioptrilise objektiivi valgusraja skeem näitab, kuidas peeglid aitavad valgusvihu “kokku murda” ja vähendada objektiivi suurust.

Katadioptrilised objektiivid läksid moest välja mõni aasta tagasi, kuid mõnda aega pakkusid nad standardsete teleobjektiivide jaoks ökonoomseid ja kompaktseid alternatiive. Nende objektiivide optiline disain kasutab peegleid nii optilise tee kokkuvoltimiseks, kui ka sisse tuleva pildi suurendamiseks, mis omakorda võimaldab palju kompaktsemat disaini.

Võta näiteks see, Vivitar Series 1 600mm F8 katadioptriline objektiiv:

Vivitar Series 1 600mm f/8 Solid Catadioptric Lens | Photo by pointnshoot (CC BY-SA 2.0)

Katadioptrilise objektiivi disaini teine eelis hõlmab kromaatilise aberratsiooni ja teljestiku aberratsiooni peaaegu täielikku vältimist; kuid loomulikult ei toimi selline objektiivi disain ilma ühegi puudusteta.

Esineb kaks peamist probleemi ja mõlemad on tingitud tsentraalsetest peeglitest, mis põhjustavad objektiivi keskele takistusi.

Esimene neist on see, et te ei saa kasutada standardset diafragma apertuuri süsteemi. Küll aga paistab, et Canon’i patent näib olevat “lahendanud” selle muutuva tihedusega elektrokroom filtreid kasutades. Sellel pole ilmselgelt mingit mõju teravussügavusele.

Teine probleem on katadioptriliste objektiivide poolt toodetud sõõrdjooneline bokeh:

Donut Bokeh Example | Photo by Hustvedt (CC BY-SA 2.0)

Lõpuks näib, et tootjad (või tarbijad) otsustasid, et katadioptriliste objektiivide puudused ei olnud ultra-kompaktset disaini väärt. Kuid kuna üha rohkem fotograafe ihkab oma fototehnika kaalu kergemaks muuta, võib-olla Canon näeb siin võimalust tuua “peegliga-objektiiv” tagasi müügile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *