Insta360 Pro kaamera ülevaade: VR tööstus vajab 8K 360 kaamerat

Olen viimase aasta, pooleteise jooksul veetnud palju aega 360 kaameratega. Annan isiklikke soovitusi, millist 360 kaamerat valida.

Alustasin tavaliste fotode laadimisega Google Maps keskkonda. Nüüd aga olen ennekõike teinud 360 fotosid ja neid laadinud Google Street View keskkonda. Tänaseks on mul laetud kokku 1107 fotot (360), milledel on Street View keskkonnas kokku 6,4 miljonit vaatamist. Saan üsna hästi aru, mis toimub 360 fotograafia maastikul. Nüüd olen üha enam ja enam hakanud panustama aega 360 video valdkonda. Olen üsna kindel, et viimase poole aasta jooksul on 360 kaamerate valdkond teinud tugevaid edusamme ja nendest kirjutatakse üha rohkem. 360-kaamerate turg on hakanud arenema ja rahuldama tarbijate ja professionaalide nõudmisi. Kõige olulisem on aga täheldada, et kaamerad on lõpuks hakanud võimaldama kunstnikel pakkuma ainulaadset ja loomingulist 360-kraadilist sisu, mida varem pole olnud võimalik lihtsalt ja mõistliku investeeringuga teostada. See on oluline, sest VR turg on alles oma varajases staadiumis, ja igasugune kvaliteetne sisu, mida tarbijad saavad VR keskkonnas tarbida ja nautida, aitavad kogu turul kasvada. 360-kraadine kaameraturg on muutunud kasutajasõbralikuks, see aga tähendab, et 360 kunstnikud saavad pärast kaamera soetamisel oma loomingulised meeled vabalt tööle panna  ja alustada kõrgekvaliteediliste 360-kraadise video- või fotomaterjali tootmisega. Insta360 Pro on turul tegutsenud ettevõtete vigadest õppinud ning kuna neil on ka juba varem kogemusi 360 tarbijakaameratega, siis Insta360 Pro on väga oodatud kaamera.

360 kaamera turg

Esimesed 360 kaamerad olid tehtud üheks palliks kokku pandud GoPro kaamerad ja nende kaamerata pildid oli väga jämedalt seotud 360 fotoks või videoks. Siis hakkasid turule sisenema erinevad tarbijale mõeldud 360-kaamerad nagu Ricoh Theta, Samsung Gear 360, Nikon Keymission 360 ja Insta360 Nano ja need 360 kaamerad olid juba rohkem integreeritud ja lihtsamad kasutada. Samas tipptasemel spetsialistide jaoks on olnud üheks valikuks Nokia OZO, mille hinda muide hiljuti langetati 25 000 dollarini (21000 Euroni), kuid samas on ka võimalus rackiga siduda kokku hulk identseid 4K kaameraid. Siin on kõrgeimal tasemel firma nimega HypeVR, kes kasutab tosinat RED 8K Weapon kaamerat ning millede videod pannakse “salajase kastme” abil sujuvaks volumeetriliseks 360 videoklipiks. Kuna 360-kaamerad muutuvad üha kasutajasõbralikumaks, siis loomingulisus 360 turul jätkuvalt laieneb. Facebooki “Eestlaste livestream” kogukonnas on 28732 liiget (29.11.2017) ja me näeme üha rohkem, kuidas inimesed teevad Live-ülekandeid. Näiteks võib inimene laotada puzzle tükid põrandele, nende keskele panna 360 kaamera ja siis hakata tegema Live-ülekannet sellest, kuidas ta paneb puzzlet kokku. Kuid kindlasti Live uudised, kontserdid, intervjuud, sündmused, reisilogid jne saavad olema lähituleviku teemad.

Insta360 Pro in Live

Üks väga olulisi aspekte 360-kaamerate juures on resolutsioon. Kui see on alla 4K, siis on sisu üldiselt halb ja seda ei ole meeldiv vaadata. 360-kraadiste kaamerate alguspäevadel oli enamike kaamerate toodetud sisu üsna kehv, kui see just ei olnud salvestatud 8K resolutsiooniga. Praegu on müügil olevate tarbijale mõeldud kaamerate kvaliteet jõudnud 4K resolutsioonile. Samas parima kvaliteediga sisu jaoks on siiski vaja toota 8K resolutsioonis pilte või videoid. Kõrget resolutsiooni on vaja, et tagada kvaliteetne sisu sellistes 1440p virtuaalprillides nagu HTC Vive, Oculus Rift või Samsung Gear VR. Seda seetõttu, et 8K 360 video on tõesti sama kui 4K 180 video, mis tähendab, et kui vaadata seda umbes 100-kraadise vaatevälja vaatega, vaatame me tegelikult ainult 2K resolutsioonis mis tahes hetkel, ja see on monitoriga sama resolutsiooniga. Nii et madalama resolutsiooniga toodetud sisu on VR prillides tegelikult kehvem monitoril vaadatavast. Seetõttu on 8K eraldusvõimega video oluline, kui soovite kvaliteetset VR video kogemust.

Insta360 Pro

Kõik need tehnoloogilised täiendused on viinud selleni, et tänaseks on olemas kaamera, mis ühendab endas professionaalsed võimalused ja on samas lihtne kasutada ja tarbijasõbralik.

Insta360 Pro on Insta360 esimene professionaalne 360-kaamera, mida on võimalik nutitelefoniga ühendada. Insta360 Pro töötab ka täiesti eraldiseisva kaamerana ja ta suudab märkimisväärselt rohkem, kui Insta360 Nano või Insta360 Air kaamera ning tõenäoliselt suudab ta ka rohkem kui iga teine 360-kaamera, mille hinnaklass on 3900 Eur. Selles hinnaklassis tõesti Insta360 Pro raputas turgu ja ma usun, et see on peamine põhjus, miks Nokia pidi oma OZO kaamera hinna 65000 Eur pealt langetama 25000 Eur taseme peale. Facebook on avanud oma 360 allika, et tootjad saaksid rohkem ligi ja suudetaks toota veelgi paremat tulemust.

Insta360 Pro kaamera funktsioonid on tõepoolest võimaldanud turul hakata pakkuma kvaliteetset 360 voogu, mida saab maailmaga jagada läbi 4K Facebook Live’i voo. See võime on tohutu kuna Facebook 4K 360 live voog on põhimõtteliselt ainus 360 live voog, mis tänu pakkimisalgoritmidele ei paista vaatajale jama.

Insta360 Pro in Live

Parim Insta360 Pro kaamera juures on, et Sa võid julgelt lasta kaameral teha automaatsed õmblused ja see tähendab, et kaamera teeb Sinu jaoks valmis 360 foto või video. Samas jääb Sul alles ka võimalus seda õmblust pärast arvutis tarkvaraliselt ise sooritada. Alati saab ise järeltöötlusega parima tulemuse, sest kaamera enda töötluse võimalused on alati piiratud.

Insta360 Pro kaamera üks väga oluline 360-kaamerate funktsioon on kaamera sisene stabilisaator. Kaamera sisene stabilisaator on otsustava tähtsusega, sest 360-videod ei tohi väriseda, hüpelda või rappuda, sest see paneb isegi kogenuimad VR-prillide kasutajad ennast haiglaselt tundma. Insta360 Nano kaamera tutvustas tarbijatele seda funktsiooni, kasutades selleks iPhone-i sisest güroskoopi, kuid Insta360 Pro kaameras on kaamera sisene güroskoop. Güroskoop, mis on paaritatud kaamera videoga, suudab salvestada 360 videoid stabiilselt, ja need 360 videod ei hüple ning ei tekita pead pööritavalt haiglast tunnet VR prillidega vaatajas. Mõned 360 videograafid on seda probleemi vähendanud kasutades video salvestamisel gimbalit ja teisi mehaanilisi stabilisaatoreid, ja neil on tänu sellele õnnestunud saada sujuvam liikumine videolõikudes, kuid kaamera sisese güroskoobiga tagatakse, et väikseimgi rappumine ei kahjusta videolõiku.

Insta360 Pro kaamera alaosas on eemaldatav tugi, mis võimaldab tavalist ¾ statiivi kinnitust kasutades kinnitada kaamera mõne muu aluse kõlge. Reaalsus on see, et saad selle jala eemaldada, kui see on Sinu vajaduste jaoks liiga suur või soovite midagi muud kasutada. See kinnitus loob kaamera ja selle jala vahele piisava kauguse nii, et Sa ei blokeeriks kaamera vaatevälja liiga palju.

Insta360 Pro with drone

Kui Sa oled unistanud juhtida Google Maps Street View autot, siis Insta360 Pro kaamera aitab Sul unistuse teostada ja salvestada DIY teekond. Mais 2017 esitles Google “Street View Ready” programmi ja Insta360 Pro oli esimene kaamera, mis sai Google tunnistuse “Street View auto ready”. Kinnita kaamera auto katusele ja kõik sõidud, mis salvestad võivad muutuda nähtavaks Street View keskkonnas. Pead kasutama Street View rakendust ja Insta360’s Pro Stitcher desktop rakendust. Pärast mõne päevast või nädalast töötlemist võidakse see kuvada Street View rakenduses, Google Mapsis või Google Earthis ja see oleks Sulle omistatud. Google väidetel on Street Views alati esimesena kuvatud “parimat” pilti sellest asukohast aga nüüd uue Insta360 Pro kaameraga võib see valik muutuda üsna keeruliseks. On selge, et fotograaf, kelle töid esitletakse rohkem, saavad rohkem tuntust ja ka tellimusi.

Google Street View Ready Partners

Mured ja rõõmud 360 kaameraga.

Esmalt pead olema veendunud, et Sul on õige mälukaart. Ole teadlik, et kaamera testib mälukaarti, kas see suudab töödelda 8K 360 videot. Kui mälukaart ei suuda sisemist kiiruskatset läbi teha, siis kaamera ei salvesta 8K 360 videot ja on näiteks võimeline salvestama ainult fotosid. Seetõttu on äärmiselt oluline tutvuda Insta360 kodulehel, et olemasolev või osta plaanitud mälukaart oleks ühilduv. Kaamera käivitamiseks tuleb lihtsalt vajutada toitenuppu ja ootama umbes minut või kaks, et kaamera käivituks. Kui see on käivitunud, siis käivita rakendus ja proovi salvestada 8K 360 videot, samal hetkel testib kaamera Sinu mälukaarti. Pärast seda soovitab Insta360 kalibreerida kaamerat kaadri tarvis, mille plaanid pildistada, nii et kaamera õmblusalgoritm sobiks soovitud kaadri ümber. See protsess kestab vähem kui 60 sekundit, kuid seda on soovitatav teha iga kord, kui soovid pildistamise kohti vahetada ja optimaalset õmblusprotsess salvestistel. Üks asi, mida meeles pidada, on see, et kalibreerimise ajal tuleks kaamerast seista vähemalt 1,5 meetri kaugusel, nii Sa ei kahjustaks kaamera õmblusalgoritme.

Insta360 Pro

Isikliku kogemuse käigus leidsin, et 360 fotod on peaaegu alati väga selged ja teravad ning neid salvestatakse väga kiiresti. Kui kasutada live stitching funktsiooni, peab fotot kauem ootama, kuni kaamera on kõik pildid kokku õmmelnud ja Insta360 väidetel tegeleb ettevõte selle ooteaja vähendamisega. Kui lasta kaameral ise tehtud pildid kokku õmmelda, siis hetkel kulub umbes 10 sekundit pärast esimese foto tegemist, kuni võite teha teise foto. Tähelepanu juhin, et video kokku õmblemine toimib kõige paremini siis, kui Sinu tehtud fotod või videod on salvesatud nii, et inimesed oleksid kaamerast minimaalselt 1.5 meetri kaugusel. Kui inimesed liiguvad kaamerast vähemalt 1.5 meetri kaugusel on õmblusniite peaaegu võimatu näha.

Insta360 Pro kaamerat juhitakse juhtmevabalt peamiselt iPhone’i, iPadi või Android nutiseadme abil, kuid seda kaamerat saab ühendada kaabliga võrguühenduse külge. Spetsiaalne rakendus võimaldab valida pildistamis- või videorežiimide vahel ning kas kõikide vaatenurkatede võtted liidetakse üheks 360 tervikpildiks või salvestatakse need igast vaatenurgast eraldi piltide või videotena. Lisaks võite kohandada bracketing (kahveltõmbeid) ja lubada selliseid funktsioone nagu HDR ja time lapse videoid. Üldiselt rakendus töötab väga hästi ja ei ole probleeme leviga kaamera ja nutiseadme abil. Küll aga on minu soovitus suursündmustel siiski kasutada kaabliga internetiühendust, sest kui on palju seadmeid, mis kõik tahavad wifit kasutada, siis võib olla suhtlus kaamera ja nutiseadme vahel häiritud ja Sinu töö kannatab sellest.

Kehvades valgustingimustes ei saa täna veel ükski 360 kaamera väga hästi hakkama. Kuna sensorid kaamerates on väga väikesed võrreldes peegel- ja hübriidkaamerate sensoritega. Soovitan hämaras pildistamisel kasutada HDR funktsiooni, kuid filmida hämaras 360 kaameraga on mõttetu. Hämaras on kaamera väga tundlik heleda valguse allikate suhtes ja see muudab 360 piltide kokku sidumise raskeks.

Olen veendumusel, et võrreldes konkureerivate toodetega suudab Insta360 Pro toota väga kvaliteetsed 360 fotosid ja videoid. Inimesed, kes nägid 8K-eraldusvõimega 360 pilte Facebookis olid väga üllatunud, et neil on võimalik 360 pilti suurendada ja saada tulemuseks ikka terav pilt. Patarei suudab ühe laadimisega töötada umbes ühe tunni, kuid patareisid on lihtne vahetada ja välise toit võimalus on ka olemas. Üks 64GB SD-mälukaart sobib umbes 30-minutiseks 8K 360 videomaterjaliks. Seega, kui soovid salvestada tunnist videot, pead tõenäoliselt kasutama 128 GB SD-mälukaarti. Pikemate salvestuste jaoks tuleb kasutada välist USB-ühendusega SSD-mälukaarti, nagu näiteks SanDisk Extreme 500, mille mahud on alates 120 GB kuni 500 GB.

Kokkuvõtteks

Olen veendunud, et täna on Insta360 Pro kaamera turul parim edasijõudnu 360-kaamera ja professionaalidele meeldib kindlasti kaamera üles seadmise lihtsus. Selge, et palju rohkem võtab aega, kui üles tuleb panna mitu kaamerat ja need omavahel kalibreerida, et salvasetada 360 8K resolutsioonis videot.

Hinnaklass 3899 Eurot ei ole veel paljudel tarbijatele kättesaadavad, kuid see on see õiglane hind edasijõudnute turule sisenemiseks. Ma olen juba näinud inimesi panemas Insta360 Pro kaamerat oma professionaalsete droonide külge ja toodavad sellega 360-kraadiseid pilte nii linnadest, hoonetest kui ka maastikest. Insta360 Pro kaamerat kasutatakse pulmades, mis aitab jäädvustada abiellujate tarvis uut ja rohkem ümbritsevat kogemust, et oma erilist päeva meeles pidada. Hiljutist päikesevarjutust kandsid otse-eetris üle paljud suured organisatsioonid, sealhulgas Time, CNN ja NASA just Insta360 Pro kaameraga. Ka meie kohalikud uudistekanalid võtavad selle 360-kaamera oma kasutusse lähiajal. Aastavahetusel võiks Presidendi kõne ja aastavahetuse ilutulestik olla 360Live lahendusena sotsiaalmeedias jälgitav ja ma olen üsna kindel, et vaatajaid jagub.

Ma olen veendunud, et Insta360 Pro 8K videokvaliteet on standard VR-i sisu tootjatele. Ja kuigi on palju suurepäraseid 4K videolõike, tekib tihti paljudel juhtudel siiski olukord, kus pildikvaliteet ei ole piisavalt hea ja salvestus oleks kasulikum olnud teha kohe 8K kaameraga.

Vaata Insta360 Pro videoesitlust:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *