AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR on nüüd juba müügis

AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR on Nikoni kõige värskem teleobjektiiv. Et mõista millega on tegemist, kõrvutame kahe 500mm fookuskaugusega objektiivi andmeid:

Nikon AF-S Nikkor 500mm F4E FL ED VR Nikon AF-S Nikkor 500mm F5.6E PF ED VR
Maksimaalne ava f/4 f/5.6
Minimaalne ava f/22 f/32
Minimaalne teravustamine 3,6 meetrit 3,0 meetrit
Kaal 3090 g 1460 g
Diameeter 140 mm 106 mm
Pikkus 387 mm 237 mm
Korpuse materjal Magneesium Magneesium
Hind 11999 Eur 3999 Eur

 Nagu juuresolevalt tabelist on näha, on piisavalt argumente uue AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR kasuks.

Kuidas selline pika fookuskaugusega objektiiv on suudetud konstrueerida nii kompaktse ja kergena?

Suur osa tulemusest on tänu uule konstruktsioonile. Sellele viitab ka objektiivi nimetuses kasutatav tähtedeühend PF. Uues 500mm f/4 objektiivis on kasutatud Phase Fresnel elementi, mis on saanud oma nime Prantsuse füüsiku Augustin-Jean Fresneli järgi. See optiline element võimaldab ehitada valgusjõulist optikat viisil, kus optiliste elementide mass ja ka hulk objektiivis on oluliselt väiksem, kui tavapärase konstruktsiooni korral. Fresneli läätse saab teha palju õhema ja kergemana, mõningatel juhtudel ka oluliselt väiksema läätsekumerusega.

Fotograafia on juba olemuselt kompromisside kunst. Nii tekibki küsimus, kui palju lisaks uue objektiivi valgusjõule tuli järele anda pildi kvaliteedis?

Parima hinnangu ehk annab fotograaf Jaanus Ree, kes oli esimeste fotograafide seas testimas seda objektiivi. Jaanus Ree ütles: „Võrdleksin seda Nikoni objektiiviga 70-200mm f/2.8. Teravustab kiiresti ja pilt on servast servani terav – uskumatult terav! Loodan, et see objektiiv on peagi minu varustuses.“

Olen ka ise arvamusel, et neile kes pildistavad looduses või sporti, on see objektiiv väga arvestatav töövahend mõistliku hinnaga.

Tekst: Aivar Pihegas

Fotod: Jaanus Ree

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *