Mõned lihtsad nipid valgusmaalingu tegemisel.

Sügisesed soojad ja pimedad õhtud on hea aeg valgusmaalingu tegemiseks. Anname Sulle  mõned lihtsad soovitused, mille abil peaksid valgusmaalinguga iseseisvalt hakkama saama. Loomulikult on mul soovitus, et osale mõnel valgusmaalingu koolitusel ja soovitan veenduda, et tegemist on koolitusega, mitte koos pildistamise võimalusega. Neil kahel on väga suur vahe.

Mida sul on vaja?

  • Hübriid- või peegelkamera. Sobib selline kaamera, millel on võimalik seadistada säriaeg mitme sekundi pikkuseks.
  • Statiiv on hädavajalik abivahend. Kuna kaamera särituse pikkuseks võib olla mitmeid sekundeid, siis käest pildistamisel saad vaid udused pildid.
  • Erinevad valgusallikad. Selleks võivad olla halogen või LED taskulambid, valguskaablid, välklambid, mitmevärviliste tuledega vilkuvad laste mänguasjad. See loetelu võiks olla lõputu.

 Soovitan valida valgusmaalingu tegemiseks õuetingimustes hämariku aja. Päris pimedas on ehk maalida isegi lihtsam, kuid taust jääb sellisel juhul alati täiesti pime, kui Sa just  tausta elemente valgusega välja ei maali. Kõige enam ongi vaja harjutada, et erineva tugevusega valgusallikad ning loomulik väliskeskkonna valgus, oleksid omavahel tasakaalus.


Valgusmaalingu tegemisel võiks alustada harjutamist staatiliste (ehk liikumatute objektide) valgusmaalimisega. Selleks võib olla auto, hoone või isegi lihtne puuviljakorv laual. Kui soovid valgusmaalingusse kaasata modelli, siis pead arvestama, et inimene tavaliselt ikkagi mingil määral liigub, näiteks seistes me märkamatult liigume tasakaalu hoidmiseks. Seepärast anna modellile võimalikult mugav poos (toetud vastu puutüve, istub või lamab), siis on võimalik ka modelli valgustada näiteks taskulambi abil. Kui Sul on plaan pildistada modelli näiteks seisvana, siis võta kasutusse välklamp. Lühike välklambi valgussähvatus fikseerib modelli kujutise sensoril väga lühikese aja jooksul ning saad terava kujutise. Muidugi pole  terav kujutis alati eesmärk omaette! Vahel on ka liikumisesest tingitud udusus  pildil väga esteetiline.

Panen nüüd siia juhendi kuidaspildistada valgusmaalingut modelliga.

  • Aseta kaamera  statiivile  ning pane paika kaadri kompositsioon
  • Otsusta millisesse punkti määrad kaadris fookuse ning seejärel lülita autofookus ringi manuaalsesse  režiimi.
  • Nüüd vali ka säritusrežiimi sätteks manuaalrežiim (M)
  • Vali säriaeg vastavalt sellele kui pikalt vajad valgusmaalingu tegemiseks aega. See oleneb kaadri keerukusest, objektide suurusest või arvust.
  • Nüüd määra ISO ja avaarv. Nende abil saad tasakaalustada olemasolevat loomulikku valguse ning kasutatavate valgustite vahelist tasakaalu ning kaadri üldist heledust.
  • Planeeri nii, et võimsamate valgusallikatega tuleb “maalida” lühema- ja nõrgemate valgusallikatega pikema aja jooksul.
  • Vajuta päästikut ja alusta maalimist valgusallikaga. Võid proovida seda teha mitmekesi ja mitme valgusallikaga korraga, kuid eelnevalt leppiga omavahel kokku millist ala keegi maalib.
  • Maalides olgu valguse liikumine sujuv ja ühtlane. Valguse peatumisel mõnes paigas, tekivad sinna heledamad või lausa üle säritatud alad. Kui valgusallikas jääb kaadrisse ja asub suunaga kaamera poole, siis tuleb enne  maalimist ka teha proovivõte, et hinnata valgusallika võimsust. Kui valgusallika enda heledust muuta ei saa, siis pange valguse heledus täpseks avaarvu või ISO väärtust muutes.
  • Kui kasutad modelli valgustamiseks välklampi, siis määra välgu sähvatuse ajaks särituse lõpu aeg, ehk välk valgustab vahetult enne kui katik sulgub.
  • Kontrolli saadud pilti, hinda tulemuse kvaliteeti, ning alusta uuesti, kuni oled saavutatuga rahul. Selleks, et aru saada mis pildil muutus, ära kunagi tee mitut muudatust järgmise võtte ajal korraga. Vaid ühte muudatust tehes jõuad kiiremini arusaamiseni, mida tegelikult muuta vaja oli.Fotod ja tekst: Aivar Pihelgas
    Modell: Kaisa Kuhi “Müstika tantsustuudio”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *