Eestimaa orhideede aeg on käes.

Loodusfotograafina hulgun sageli mööda metsi ja otsin pildistamiseks sobivaid motiive. Ühed minu lemmikud on Eestis kasvavad käpalised. Enamasti on meie käpaliste õied väikesed ja tagasihoidliku välimusega. Erandiks on ehk Kaunis kuldking (Cypripedium calceolus), mis sellel aastal on oma õitsemist juba lõpetamas.

Sellel nädalavahetusel metsas liikudes kohtasin teist väga huvitava välimusega käpalist pruun pesajuur (Neottia nidus-avis). Kuigi taimes leidub klorofülli, puudub tal endal võime seda sünteesida. Tema varre ja õisiku pruunikas värvus võivad algselt tunduda eelmise aasta kuivanud õisikuna. Ühes õisikus on kuni 50 õit ning taime õisik sirutub kuni 40 cm kõrgusele. Kindel et ühegi teise käpalise liigiga ei ole teda võimalik segi ajada.

Kasutan pildistamiseks erinevaid kaameraid. Lähivõtete tegemiseks sobib väga hästi Nikon D7500 koos objektiiviga Nikkor 40mm f/2.8 Micro. Selle objektiivi eeliseks on laiem vaateala ja siis on võimalik pildile jätta ka kasvukeskkonda. Kuna objektiivi lahtine ava on väärtusega f/2.8, siis on sellega ka hämaras metsas hea pildistada. Sageli tuleb oodata kuni päikesevalgus liigub kaadris sobivasse kohta. Seda võimalust kasutavad muidugi kohe ära sääsed.

Tekst ja fotod: Katrina Lepik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *