10 ideed fotograafina raha teenimiseks

Enamik fotograafiast huvitunud inimesi ei ole tavaliselt raha peale väljas või vähemalt mitte alguses. Fotograafia on kunstiline toiming ja nagu kõik kunstivormid, ei baseeru need mitte teenimisvõimalusel, vaid inimese soovil teha midagi lõbusat, loomingulist ja väärtuslikku.

Kuid oluline sellise kunstilise distsipliini nagu fotograafia juures on, et kuigi see on lõbus hobi või huvitav viis aja sisustamiseks, on see ka potentsiaalselt tulus elukutse.

Kas oled valmis oma hobi tegelikuks elukutseks muutma? Loe edasi, et teada saada, kuidas seda teha.

Kuidas teenida raha fotograafina:

  1. Pildista klientidele

Ideaalis on Sul vaja Sinu isiklikku stuudiot (või eelarvet rentida stuudio) pildistamisteenuse pakkumiseks. Siiski on ka mitmeid kliente, kes eelistavad välitingimustes pildistamist või kliendi poolt valitud asukohas pildistamist. Seega, isegi kui Sul ei ole stuudiot, on siiski saadaval võimalused, milledest Sul on võimalik kinni haarata. Alati on inimesi, kes vajavad professionaalset fotograafi, kes aitab neil nende elu erilisi hetki jäädvustada, stuudios või mujal.

Alustamiseks tuleb Sul luua endale tugev portfoolio, Sinu enda veebileht ja sotsiaalmeedia lehed, anda oma sõpradele ja lähedastele teada, jagada oma töid sotsiaalmeedias ning teha kõik võimaliku, et maailm saaks teada Sinu teenusest.

Mõned näited, milliseid fotosessioone võiksid Sa pakkuda:

  • Lapseoote fotosessioon
  • Sünnitusjärgne fotosessioon
  • Vastsündinu fotosessioon
  • Lemmiklooma fotosessioon
  • Perekonna portree
  • Portreefoto
  • Kinnisvara fotod reklaamideks ja kuulutusteks
  • Buduaarfoto

Sõltuvalt fotosessioonist saad iga fotosessiooni eest küsida tasu vähemalt 70 Eurot. Kui hakkad hinnakirja kujundama, tee pisut uurimustööd, mis aitab Sul välja selgitada, kui palju teised kohalikud fotograafid tasu küsivad. Sinu hind peab siiski jääma konkurentsivõimeliseks.

  1. Müü või litsenseeri enda fotod läbi pildipankade.

Kas Sul on suur kogus kvaliteetseid fotosid? Kui jah, siis soovitame panna need pildipanka müüki. See on hea võimalus passiivse tulu teenimiseks. Hakake koostööd tegema selliste pildipankadega nagu iStockBigStock, ja ShutterStock, või laadige fotod oma isiklikule Flickr kontole ja litsenseerige need läbi Getty Images.

Kuidas müüa pildipangas fotosid:

  • Liitu pildipangaga. Sinult küsitakse mõned isikut puudutavad küsimused ja Sinu olemas olu soovitakse tõestada.
  • Loe ja vii end kurssi liitumise reeglitega.
  • Lae enda pildid üles, lisa metadata, pildi kirjeldus, ja asjakohased märksõnad
  • Saada enda fotod ülevaatamiseks.
  1. Võta osa fotokonkurssidest.

Kas Sa ei usu, et Sinu oskused on piisavalt head fotokonkursi võitmiseks? Mõtle uuesti! Lõppude lõpuks fotokonkurssidest ei võta osa ainult professionaalid. Enamasti konkureerid fotograafidega, kelledel on erinevad kogemused ja erinev tase, seega ära karda riskida ja proovi enda õnne.

Mida Sul kaotada on? Isegi, kui Sa ei võida auhinnafondi, siis fotokonkurss aitab Sul võita enesekindlust ja luua kokkupuudet. Pidevalt on toimumas väga palju fotokonkursse ja osadel on väga ahvatlevad auhinnafondid. Kindlasti osale!

  1. Alusta fotoblogi või Youtube kanaliga.

Bloggerid teenivad raha reklaamide ja sponsoreeritud sisu kaudu. Kui Sa oled vilunud kirjanik, on veel üks viis teenida raha oma fotograafia blogi alustamisega. Saate luua õpetusi, jagada näpunäiteid ja trikke või kirjutada ülevaateid igasuguste fotograafia tehnika ja tarkvara kohta.

Samuti saad teenida raha, alustades fotokanalit YouTube’is. Sellel on fotoblogiga sisuliselt sama sisu (õpetused, arvustused, tehnika tutvustused jne), kuid video vormis. Arvesta, et enne raha teenima hakkamist peab Sinu blogil või YouTube’i kanalil olema piisav hulk jälgijaid. Tuleb toota kvaliteetset sisu ja siis tuleb tulevad lugejad ja vaatajad ning ka raha.

  1. Müü printe.

Ilus foto on kunstiteos—ja inimesed maksavad kunsti eest. Kui soovid teenida lisaraha prinditud piltidega, siis siin on mõned:

  • Müü pilte oma kodulehel või lae nad näiteks sellisele lehele ImageKind.
  • Mine oma raamitud fotodega käsitöölaatadele ja müü neid laadal.
  • Proovi saada oma fotod nähtavale kohvikutes, restoranides ja teistes müügikohtades..
  • Paku prinditud fotosid oma klientidele.
  • Müü oma fotosid kohalikus kunsti- või fotogaleriis.

Enne, kui alustada prinditud fotode müügiga, leia hea prinditeenuse pakkuja, kes aitab tagada kvaliteedi. Teada on ka üldine reegel, Also, as a general rule, inimesed tavaliselt ei osta fotosid inimestest. Proovi vältida selliste fotode müüki. Lõppkokkuvõttes leiavad need ostetud fotod koha inimeste kodudes või kontorites.

  1. Paku vabakutselise fotograafi teenuseid ajakirjadele või ajalehtedele.

Võta ühendust kohalike ajakirjade ja ajalehtedega ja küsi vabakutseliste tööde kohta. See kindlasti ei ole stabiilne töö, kuid see on suurepärane võimalus muu tegevuse kõrvalt raha teenida. Lõppkokkuvõttes, kui oled loonud suhte kohaliku väljaandega, võid oodata tellimusi kohalike sündmuste ja fotode tegemist uudis- ja persoonilugude tarvis.

Veendu, et paned kokku tugeva portfoolio, et suurendada enda töövõimalusi!

  1. Foto sisekujunduselemendina.

Õpi tegema pilte, mis sobivad suurte väljatrükkidena interjööridesse. Piltideks võiksid hästi sobida, maastikud, linnavaated, abstraktsed pildid, vaikelud, toit ja nii edasi. Püüa vältida portreede pakkumist, sest tavaliselt ei soovita koju või kontorisse võõra inimese portreed, kui need pole just väga, väga head.
Interjööripiltide juures tuleb arvestada ruumi stiili ja värvilahendustega, seepärast on hea kui pakute välja erinevaid lahendusi. Alati töötab hästi mustvalge foto, sest puuduvad värvid mis konkureeriksid interjööri teiste elementidega.

Kuidas saada professionaalseks paparazzoks:

  • Investeerige õigesse varustusse – vajate kvaliteetset peegelkaamerat, telefotoobjektiivi ja kindlasti kompaktset kaamerat, mis võimaldab pildistada varjatult
  • Hoolitse, et saad endale pressi volitused ja teised volitused, mida võib töös vaja minna.
  • Otsusta, kas tahad olla vabakutseline või töötada agentuuri jaoks.
  • Tutvu kõigi valdkondade kuulsustega: TV, filmid, sport ja isegi poliitika. Vii ennast kurssi, kus tavaliselt kuulsused kohtuvad ja saa nende ruumidega lähemalt tuttavaks.
  • Arenda enda suhtlemisoskust ja inimlikke külgi (Sa hakkad suhtlema kuulsuste ja teiste papparazzodega). Võtmeks on heade suhete loomine.
  • Kui otsustad olla vabakutseline paparazzo, siis kaardista ära, millised meediaväljaanded võiksid kuulsuste fotodest huvitatud olla. Nendele hakkadki oma pilte müüma.
  1. Alusta fotograafi assistendina.

Paljud fotograafid vajavad tihti teist fotograafi (näiteks pulma- ja peofotograafid)
või abilist fotosessiooniks. Kui Sa ei ole enesekindel üksi pildistama minema ja klienti teenindama, siis olles teine fotograaf või assistent on suurepärane võimalus teha esimesi tööotsi, saada kogemusi ja teenida raha – sest Sinu aeg tasustatakse!
Võta ühendust kohalike fotograafidega Sinu läheduses ja uuri, kas nad vajaksid assistenti või teist fotograafi. Kui Sa ei julge nii pöörduda võõra fotograafi poole, siis proovi kohtuda inimestega (loo uusi kontakte) kohalikust fotoklubist liitudes gruppide või kogukondadega.  Võrgustiku loomine on oluline osa iga fotograafi karjääris. Alusta oma võrgustiku loomist.

  1. Paku pulmafotograafia teenuseid.

Alustuseks võid teha pöördumisi klientide poole või pakkudes teenuseid sõpradele ja sugulastele. Pulmafotograafia teenuse eest on kliendid enamasti valmis raha maksma, seega on see turvaline valik.

Nüüd, mil oled otsustanud hakata täiskohaga pulmafotograafiks, on oluline, et Sinu käsutuses oleks tippklassi fototehnika. See aitab kaasa hoida kliendid rõõmsad ja olla kindel, et nad soovitavad Sind edasi oma sõpradele.

  1. Alustage oma niši fotograafiaga seotud tegevust.

Lõpetuseks pakume viimase ja kahtlematult kindla võimaluse fotograafina raha teenimiseks – alusta oma niši fotograafia valdkonnaga.

Loo endale koduleht, mis pakub laias valikus fototeenuseid. See on kindel samm tellimuste saamise suunal. Kui aga soovid tõesti karjääri tõsiselt võtta ja teenida veelgi rohkem raha, pead leidma oma niši. Kui Sulle meeldib pildistada loomi, siis alusta lemmikloomade fotograafiaga tegelemisest. Kui Sa armastad reisida, siis sisene reisifotograafiasse. Lihtsalt veendu, et keskenduksid ühele või mitmele seotud nišile, kuna see aitab Sul suurendada oma usaldusväärsust ja luua oma mainet, et olla ekspert selles konkreetses nišis.

Miks? Mõtle sellest nii: kui klient soovib palgata pulmafotograafi, kas ta palkab siis fotograafi, kes pildistab igapäevaselt kinnisvara, passipilte ja mõnikord ka pulmi siin ja seal? Või palkab ta fotograafi, kes on spetsialiseerunud ainult pulmadele? Tõenäoliselt viimane, eks?

Lõpptulemus seisneb selles, et inimesed soovivad palgata fotograafi, kes mitte ainult ei tea, mida ta teeb, vaid kellel on ka spetsialiseerunud oskused ja kogemused, et olla üks parimatest oma alal.

Kui soovid alustada enda karjääri fotograafina, siis keskendu ühele konkreetsele nišile ja ole selles parim.

Inglise keelne artikkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *