Võrdleme omavahel Nikon ja Tamron 70-200mm f/2.8 objektiive.

Umbes aasta on müügil olnud Tamron SP 70-200mm F2.8 Di VC USD G2 objektiiv ja see vahemik on ideaalne väga mitmetes olukordades ning populaarne, mis teeb temast hinnatud objektiivi paljude fotograafide hulgas. Nüüd otsustasin ka ise selle tootega lähemalt tutvuda.

Ma ei saa salata. Nikkori 70-200mm f2.8 VR II on siiani minu lemmikobjektiiv. Tehes oma pildibaasis väikese uuringu, siis 2/3 piltidest on tehtud selle objektiiviga. Nüüd on Nikon välja lasknud ka selle objektiivi uuema versiooni: Nikkor 70-200mm f/2.8 ED FL VR. Kui võrrelda eelmise ja uue versiooni tehnilisi andmeid, siis eelkõige on uuemal versioonil mõnevõrra paranenud kujutise teravusnäitajad (ennekõike saab sellest aru siis, kui kasutada objektiivi 45.7 megapikslise Nikon D850 kaameraga). Objektiivi pildistabilisaator on samuti uuenenud ning lubab kasutada kuni 4 astet pikemat säriaega. Uuem objektiiv on ka 110 g kergem ning fluoriidkate teeb objektiivi esiläätse kergelt hooldatavaks. Paraku on kõige selle hea juures üks suur miinus. Võrreldes vana versiooniga on uus üle 1000 euro kallim. See on piisavalt suur summa, et oma vanemast mudelist siiski mitte loobuda. Uue versiooni tehnilised näitajad pole suutnud teha sellist hüpet mis hinnatõusu suudaks ära põhjendada.

Ja siis ilmus sellel aastal veel üks objektiiv Tamronilt. Tamron SP 70-200mm F2.8 Di VC USD G2 (Nikon mount). Konkurendi ilmumine tekitab kohe hulgaliselt küsimusi ning fotograafid vajavad võrdlusmaterjali teiste objektiividega. Oma isikliku esimese testi põhjal saab lühikese kokkuvõtte teha. Objektiiv kaalub 1500 g, seega on ta konkureerivast Nikkor objektiivist 70 grammi raskem. Filtrikeerme läbimõõt on 77mm, mis on sama Nikoni mudelitega. Üllatuse pakub pildistabilisaator, mis oma võimekuselt ületab mõlemad Nikkori objektiivid ning lubab 5 astet pikemat säriaega! Tõepoolest juba kaamera pildiotsijast on märgata kui stabiilseks muutub kujutis käelt pildistades. Võrreldes Nikkoriga on Tamroni suumi käik harjumatult lühike – fookuskauguse 70mm pealt kuni 200 millimeetrini on vaid veerand pööret.

Credit: Hernan Rodriguez

Fotograafilise kujutise osas selgus tõde peale testtabelite pildistamist. Lahtise avaga pildistades oli Nikkor mõnevõrra teravama ja kontrastsema kujutisega. Avaga F/5.6 on objektiivid täiesti võrdsed. Tamron on hakkama saanud väga hea tulemusega ja kuna selle objektiivi hinnaklass jääb 1500 euro juurde, siis on tegemist Nikkori jaoks rohkem kui väärilise konkurendiga.

I AM Photographer ProShop esinduses on Tamron SP 70-200mm F2.8 Di VC USD G2 (Nikon mount) saadaval. Kes tunneb tõsisemalt huvi, võib tulla objektiivi proovima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *