Kolm pikka suumobjektiivi – looduse- ja spordifotograafi töövahendid

Paljud pika fookuskaugusega objektiivid on fikseeritud fookuskaugusega. Parema valgusjõu saamiseks on optiline komplekt suure esimese läätse läbimõõduga. See teeb objektiivid küllaltki raskeks. Pealegi on nende hinnaklass sellistes suurusjärkudes, mis on võrreldavad suht korraliku kasutatud sõiduauto hindadega.

Suumobjektiiv annab fotograafile võimaluse valida fookuskaugust ja sellest lähtuvalt ka vaatenurga suurust. Alati pole võimalik ei sporti pildistades ning ammugi mitte varjes istudes lähemale või kaugemale liikuda, keeruliseks võib minna ka objektiivi vahetamisega, sest see võtab piisavalt aega, et õige moment on juba möödas.

AF-S NIKKOR 200-400mm F/4G ED VR II

objektiiv on mõeldud professionaalsele kasutajale. Objektiivi valgusjõud on f/4 ja võimaldab töötada ka vähese valgusega. Nikoni teise põlvkonna vibratsioonivähenduse süsteem tagab erakordselt teravad kujutised isegi nõrgas valguses, ning nanokristallist kattekiht vähendab suuresti parasiitkujutiste ja helkimise mõju. Kiire ja vaikne automaatfookus ning ilmastikukindel magneesiumkorpus vastavad ka kõige nõudlikuma keskkonna tingimustele. Objektiiv kaalub 3360 g. Objektiiv sobib kasutamiseks nii täiskaader- kui poolkaader sensoriga kaamerale

Helsinki, Finland – January 5, 2016: The highlites of the final game of IIHF U20 WC between Finland and Russia at Hartwall Arena on January 5th, 2016. (Xinhua/Sergei Stepanov)

AF-S NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR

Tänu laiale 80–400 mm fookuskaugusele ja kõrgetasemelisele optilisele disainile on see objektiiv täiuslik mitmete objektide, sealhulgas eluslooduse, maastike ja spordisündmuste pildistamiseks. FX-formaadis telefoto suumobjektiiv fookusulatusega 80–400 mm sobib kasutamiseks ka poolkaader peegelkaameraga ja sellisel juhul on selle objektiivi fookusulatus 120–600 mm. Võrreldes eelmise objektiiviga on see muutuva valgusjõuga. Siiski võib arvestada, et uue põlvkonna stabilisaator ja uute kaamerate suurepärane ISO võimekus annavad koostöös suurepäraseid võimalusi pildistamisel.

Foto: Timo Anis

NIKKOR AF-S 200-500mm f/5.6 VR

on üllatavalt soodsa hinnaga ja suurepärase vahemikuga suumobjektiiv. Arvustused on sellele objektiivile positiivsed ning kiidavad nii kujutise teravust, pildi kontrasti kui kromaatilise aberratsiooni vähesust. Mis puutub objektiivi valgusjõudu (f/5.6), siis võrrelge valgusjõudu fikseeritud fookuskaugusega objektiiviga!
AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR objektiivi valgusjõud on küll parem, kuid objektiiv kaalub 3090 grammi ja see maksab väikese varanduse. 200-500mm objektiiv kaalub 2300 g, ja on tunduvalt kompaktsem ja kordades soodsam! Kui selline objektiiv ühendada D500 või D7500 kaameraga, saate komplekti mille fookuskaugus suureneb 300mm-750mm (35mm ekvivalent) ning tundes nende kaamerate sensorite võimekust olete saanud väga tõsiseltvõetava töövahendi nii loodusesse kui spordivõistlustele.
Kui Sa oled kaalunud ka selliseid objektiive nagu Tamron 150-600mm f/5-6.3 VC, Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM ja Sigma Sport versiooniga 150-600mm, siis kindlasti pea meeles, et need ei võimalda telekonverteri kasutamist. Küll aga on Sul võimalik kasutada AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR objektiivi koos fookuskaugust pikendava 1.4 kordse telekonverteriga. See pikendab ka täiskaadri ees fookuskauguse kuni 700mm ning valgusjõu f/8 kõikide fookuskauguste juures. Koos konverteri ja poolkaader kaameraga on võimalik saavutada müstiline 1000mm piir ning sellise objektiiviga on võimalik ka kuu korralikult kaadrisse saada.

Objektiiv 200-500mm
Foto Aivar Pihelgas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *