Makroobjektiiv pole ainult liblikate ja lillede pildistamiseks

Liblikate pildistamise aeg selleks aastaks on möödas, ometi pole mõtet arvata, et makroobjektiivid tolmuvad riiulil kuni järgmise kevadeni. Lähipildistamiseks kasutatava optika kasutamisalad on sootuks laiemad: toidupildid ja ehted. See objektiiv sobib ka vanade piltide koopiate pildistamiseks. Mitmed makroobjektiivid on ka tänu heale valgusjõule suurepärased portreeobjektiivid.

Makroobjektiive on erineva fookuskaugusega. Paljud putukate ja liblikate pildistajad kasutavad NIKKOR AF-S 105mm f/2.8G MICRO IF-ED VR II. Nii mõnigi kasutab seda objektiivi portreeobjektiivina. Seda objektiivi vajad eelkõige siis, kui Sul on vaja pikka fookuskaugust, ehk suuremat suurendust ning võimalust pildistada pikemalt distantsilt.

Portreeobjektiiviks sobib 105mm micro suurepäraselt, sest joonis on terav ning taust jääb meeldivalt pehme.

Toidu pildistamiseks soovitan poolkaader kaamera (D3400, D5600, D7500) ette objektiivi fookuskaugusega NIKKOR AF-S 40mm f/2.8G DX Micro. Piisavalt lai pildinurk tagab selle, et on võimalik pildile jätta ka keskkonda ning näidata lisaks meeldivale toidule ka kaunist interjööri.

Toidupildid on levinud sotsiaalmeedias. Pole ka ime, sest toidu välimus toetab oluliselt maitseelamuse tekkimist.
Hea kui toidupildil on värve. Meeleolu annab ka pildile jäänud keskkond.

40mm makroobjektiiv on valgusjõuline ning soodsa hinnaga. Samuti on hea kasutada seda slaidide kopeerimiseks. NIKKOR AF-S 40mm f/2.8G DX Micro sobib suurepäraselt kasutada koos slaidi kopeerimisadapteriga ES-1 . Selleks, et slaidiadapterit kasutada 60mm MICRO NIKKOR 2.8G ED objektiiviga läheb vaja ka adapterit BR-5. Kui Sa soovid täpsemalt saada teada, kuidas slaidide kopeerimine toimib, siis sellest oleme varem kirjutanud.

Ehete pildistamisel on kaval kasutada nn. valguslauda, kus ehteid valgustatakse ka altpoolt
Ainult pealmise valgustamisega jäävad sageli tugevad varjud, teiseks võib loomulikult ehete esiletõstmiseks kasutada värvilist või musta tausta.

Makrofoto pildistamisel kasuta statiivi. Kuna teravussügavus on lähivõtte pildistamisel reeglina väike, siis lihtsam on teravustada manuaalselt ning kaamera liikumine ei vii teravustamispunkti valele alale.

Makroobjektiiv on seega väga laialdase kasutamisega ning mõni neist peaks kindlasti olema tõsise fotohuvilise varustuse hulgas. Ärge unustage, et ka talv pakub looduses lähedalt pildistamiseks palju võimalusi: jäälilled, lumehelbed ning härmatis on vaid mõned ideed.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *