Sirui aitab Sul olla kolme jalaga maa peal.

SIRUI T-1004 XL statiivi ehk kolmjala kasutamine tundub olevat minevikust pärinev teema. Ometi pole see nii. On mõningad olukorrad, kus ilma statiivi kasutamata ei ole võimalik üldse pilti teha.

 

Tuntud fotokoolitaja Aivar Pihelgas jagab meiega mõned näited. Päris kindlasti ööpiltide tegemisel on statiiv hädavajalik abimees. Virmalised, öine tähistaevas ja hämariku maastikud on päris kindlasti vaja pildistada statiivilt. Ka päevastes olukordades, kus on soov kasutada ülipikka säriaega, et näidata liikumist udusena (voolav vesi, udune veelainetus, liikuvad pilved jne.) Samuti ka lähipildistamisel, kus suurendused muutuvad 1:1 ja rohkemgi. Tegelikult võib öelda, et ka kasutades pikka fookuskaugust (näiteks 300mm või enam) tuleks siiski alati pildistada statiivilt. Seega statiivi kasutamist võib vaja minna väga sageli.

Milline peaks olema hea statiiv? Siin tuleks muidugi eelkõige lähtuda pildistaja spetsiaalsetest vajadustest ning “hea” võib tähendada ka kallist ja omadusi, mida keskmine pildistaja ealeski ära ei kasuta. Võtame siis keskmise fotohuvilise ning ühe lihtsama ja pigem soodsama hinnaklassiga statiivi.

Soovitan statiivi SIRUI Aluminum Tripod T-1004XL. Selle statiivi hinnaks on 179 Eur. Toon välja miks just see statiiv kataks valdava enamuse vajadused ning õigustaks oma hinda.

  • Statiiv on kerge ning kokku pannes küllalt kompaktne (pikkus kokkupanduna 46,5 cm). Kerge statiiv (statiivi kaal 1.3 kg) tavaliselt pole jäik ja sellisest statiivist pole reeglina mingit abi. Sirui on piisavalt jäik ja võib kanda kuni 8 kg. Seda on küllalt ka korraliku peegelkaamera ja pika teleobjektiivi jaoks. Statiivi saab raskemaks muuta, sest selle kesksamba küljes on riputuskonks ning sinna saab raskuseks riputada näiteks oma fotokoti.
  • Paljudel statiividel pole hinna sees statiivipead. Sellel statiivil on hinnas ka kuulpea E-10. Sellel on võimalik loodi abil paika panna kaamera täpne asend silmapiiri suhtes ning kuulpeal on võimalus kaamerat eraldi liigutada vaid horisontaalsuunas, mis on vajalik maastike ja panoraamvõtete tegemisel.
  • Statiivi jalad on võimalik kallutada kuni 180 kraadise nurga alla ning kesksammast lühemaks tehes saab minimaalseks võttekõrguseks 14 cm. Veel kavalam nipp on keerata statiivi kesksammas allapoole, ning siis pole võttekõrgus enam piiratud.
  • Statiivi jalgade kiirkinnitused on mugavad kasutada ja töökindlad. Vajadusel saab need lihtsalt lahti võtta ning liivast või tolmust puhastada ning siis jälle kokku panna. Statiiviga on kaasas ka pehmendustega statiivikott.

Proovi pildistada uutes olukordades ja kasuta statiivi pakutavaid võimalusi. Kui soovid rohkem pildistamisekst teada saada, siis Aivar Pihelgase koolituskavaga saab tutvuda siin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *