Teeme ise käepäraste vahenditega muusikavideo

Üks pilt ütleb rohkem kui 1000 sõna, aga kui palju ütleb video? Sellisel mõtteväänatusel on tegelikult vastus sisse kirjutatud. Loomulikult on video palju informatsioonirikkam: muutuv pilt, heli ja ajatelg. See kõik annab meile oluliselt rohkem edasi kui üks pilt suudaks. Tänastel digitaalsetel fotokaameratel on enamikel video salvestamise võimalus. Siiski jääb fotokaamera sageli vaid liikumatu pildi masinaks.

Noored Rapla kutid teevad lahedat muusikat ja mitte ainult. Nende kasutada on Nikon D5600 kaamera ja 18-105mm objektiiv. Päris lihtne kaamerakomplekt, kuid sellega salvestatud videod jätavad väga professionaalse mulje. Igatahes on see ilmekas näide, et ka fotokaameraga tehtud video võib olla võimekas töövahend korraliku tulemuse saamiseks. Eelkõige loeb idee ja teostus.

Lisaseadmetena on kasutatud kõige lihtsamaid ja tihti ka isetehtud abivahendeid. Loomulikult on vajalik statiiv abiks on kaamera stabiliseerimiseks kasutatav gimbal. Selleks, et kaamera liikumine oleks sujuv ja mõjuks efektsena, kasutati rulast ümber ehitatud abivahendit. Loomulikult peab kiitma ka hästi tehtud montaaži ja korralikku helisalvestust.

Koduvideote tegemisel tehakse tavaliselt mõned elementaarsed vead. Toome need siinkohal meeldetuletuseks esile:

  • Videolõigud jäävad ka peale montaaži pikad ja lohisevad.
  • Filmimise ajal kasutatakse liigselt suumimist ja kaamera liikumine on ebaühtlane ja rapsiv.
  • Reeglina ei kasutata korralikku mikrofoni. Heli sisaldab müra (tuul, kõrvalised taustahelid) on liiga vaikne või vastupidi – üle võimendatud.
  • Videos puudub läbiv teema ja arusaadav ülesehitus.

Panen siia kaks muusikavideot noortelt meestelt. Muusikastiil on kindlasti maitse küsimus, kuid inspiratsiooni ja mõtteainet annab see kuhjaga ning on hea näide kuidas lihtsaid vahendeid kasutades on loodud suurepärane videoklipp. Igatahes, kõige rohkem maksab idee ja see on lahe ka lõpptulemuses!

Kapa – Koolipoisi mured ft. MC Lapins
Sõnad/meloodia – Kaspar Kolk
Instrumentaal – Kenneth Suie
Mix/master – Kenneth Suie
Video filmis – Holger Ollema
Video monteeris – Kaspar Kolk

Muusikapala sõnade autor Kaspar Kolk kirjeldab loomingu sündi järgmiselt: „Lugu põhineb päris elul ning sündis tänu sellele, mida ma päriselt gümnaasiumi ning põhikooli jooksul läbi elasin. Töötasime mõnda aega tagasi Martiniga mixtape’i kallal ning kui üks päev peale kooli veidi vihasena koju kõmpisin ning kõrvaklappidest see kuri beat mängis, siis said need tunded kirja pandud ning enda arvamus välja öeldud.“

Instrumentaal/mix: Kenneth Suie
Kaameratöö: Holger Ollema
Montaaž: Martin Lapin
Sõnad: MC Lapins 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *