Üllatav kohtumine skorpioniga

Viimane reis viis mind Aasiasse. Ühe riigina külastasin ma Tai Kuningriiki ning valisin piirkonnana välja just riigi põhjapoolsed alad, mis on turistide poolt vähem hõivatud. Seekord oli mul reisil töövahendina kaasas Nikoni üks uuemaid kaameraid Nikon D850 ja objektiividest suhteliselt klassikaline komplekt 14-24mm f/2.8; 24-70mm f/2.8, 70-200mm f/2.8 ja 105mm f/2.8 micro. Olin D850 ennegi põgusalt kasutanud ja kuulnud ning lugenud selle kaamera kohta palju positiivseid arvustusi, kuid pikemalt tööd teha õnnestus sellega teha alles nüüd.

Igapäevane pildistamine möödus ilma igasuguste üllatusteta. Kõik toimis hästi ja kiiresti, nautisin selle kaameraga igat võtet. Ma pean tunnistama, et see on esimene Nikoni digitaalne peegelkaamera, kus tõesti polegi põhjust millegi suhtes etteheiteid teha – kõik toimib, on mugav ja mulle tuttava loogikaga.

Tünni oli paigutatud UV valgust kiirgav pirn. 

Chiang Mai linna lähistelt leidsin ühe putukafarmi kuhu uudistama läksin ning kus lisaks teistele ringi roomavatele, lendavatele, kaevavatele ja lehti õgivate putukate seas ka skorpioni. Küllaltki suured rohekasmustad lülijalgsed. Üks väheseid satikaid, kes oma saba otsas oleva astlaga võib tõsiseid piinu valmistada või halvimal juhusel ka inimeselt elu võtta. Aediku nurgas oli oli suur meetrise läbimõõduga tünn, millel kaan peal ja kaane sees umbes 15 cm suurune auk. Mul paluti sealt sisse vaadata. Võttis aega kuni mu silmad pilkase pimedusega harjusid. Siis nägin tünni põhjas pinnasel sinakalt helendavat skorpioni. Helenduse põhjuseks on tünnis põlev UV valgusega lamp. See eraldab inimese silmale nähtamatut valgusspektri ala, kuid mis skorpionid kergelt helendama paneb. Võtsin oma kaamera ja torkasin objektiivi läbi kaaneavause tünni. Lootmata mingit tulemust saada otsisin üles tünnis redutava skorpioni, sihtisin ja vajutasin päästikut. Minu üllatuseks suutis kaamera autofookus ka selles valguses leida teravuse ning salvestada suhteliselt korraliku pildi. Ma olin üllatunud. Üks asi on näha helendavat skorpioni, teine asi teada, et Su kaamera autofookus on pea olematutes valgustingimustes toimiv. Olin sellest eelnevalt lugenud, aga ootamatu oli endal seda kogeda. D850 on igati aastakaamera tiitlit vääriv fototehnika.

Tekst ja fotod: Aivar Pihelgas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *